Dyrkingsråd

TRODDE DU DET VAR VANSKELIG Å DYRKE ROSER?

 

 

Ofte hører man at roser er så vanskelige å dyrke, de bare dør! Hvis man velger de riktige rosene og lærer seg noen enkle grunnregler for hvordan man planter og steller dem, er imidlertid roser noe av det enkleste og mest langlivede plantene man kan ha i hagen, For ikke å snakke om hvor vakre, velduftende og anvendelige de er. Hvilke andre planter kan man spise, drikke, ha i badevannet, bruke til potpurri og parfyme og lage de vidunderligste buketter av?

 

Følg med oss inn porten til rosehagen, så skal vi vise deg hvordan du kan ha flotte roser i hagen din, eller kanskje skaffe deg en hel rosehage selv.

Jordsmonn og sol til roser

 

 

Roser tåler mye ulikt jordsmonn, men det aller beste er lett god jord med noe leire og tilsatt kompost. Hvis du har sandjord så tilsett leire og kompost, har du veldig tung og kompakt leire så tilsett grov sand eller lecakuler og bland i godt med kompost. Sur jord er ikke roser så glad i.

 

Sol er viktig for at rosene skal blomstre rikelig. De bør helst ha 6 timer sol hver dag. Hvis du har mindre enn det, kan du fortsatt dyrke roser, men du må da være nøye med hvilke roser du velger, og du må regne med dårligere blomstring enn om de hadde fått nok sol.

Roser og herdighet

 

 

Noe av det første du må finne ut er i hvilken herdighetssone hagen din ligger. Det bestemmer hvilke roser du kan dyrke. Oslo ligger i sone H3-H4 (H står for herdighetssone) men det er store variasjoner innen Oslo-området, det kan variere fra H2 (mildeste) til H6 (tøffeste). Ellers i landet kan det gå helt opp i sone H8. Det finnes roser for absolutt alle steder i Norge, men jo mildere klima du har, jo flere har du å velge mellom.

 

Hvis hagen din ligger i sone H3 kan du dyrke alle roser som står merket fra sone H3 til H8, men er du lur så velger du roser som er for eller to soner høyere enn hagen din. Da har du litt å gå på hvis det skulle komme en ekstra tøff vinter.

Gjødsling

 

Hvor mye vi skal gjødsle er avhengig av hva slags næring det er i jorda fra før. Vi må alltid gjødsle etter den jordarten vi har i hagen. Gjødsel må også avpasses etter den enkelte rosegruppe og ikke gis senere enn 1. juli. 

 

Engangsblomstrende buskroser trenger som hovedregel lite gjødsel, og kan vanligvis gjødsles en gang om våren med en gjødseltype som inneholder de viktigste næringsstoffene, f.eks. nitrogen, fosfor, kalium, magnesium, svovel og bor. 

 

Gjenblomstrende roser må helst gjødsles to til tre ganger på vårparten. Gjødslingen kan starte når forholdene tillater det, f.eks. første gang i siste halvdel av april, andre gang siste halvdel av mai og siste gang til Sankthans eller i begynnelsen av juli.

 

Engangsblomstrende klatreroser og ramblere kan gjødsles på samme måte som gjenblomstrende roser.

 

Står rosene i full blomst når frosten kommer om høsten har de lettere for å få vinterskader og dø ut. Det er derfor viktig at gjødsel ikke gis for sent i sesongen. Dette gjelder spesielt for nitrogengjødsel. Gi f.eks. ikke store mengder nitrogengjødsel 1. juli.

 

Gjødsel omfatter en rekke ulike produkter, f.eks. mineralgjødsel, naturgjødsel, andre organiske og organiske-mineralske gjødselslag. Både mineralgjødsel og naturgjødsel kan brukes til rosene. Husk at mineralgjødsel til roser skal være klorfattig!

Daniel Stephanek 08.11.2011 05:12

Hei. Vil tilføye at mange glemmer å vanne nok. Mine roser fikk en helt annen kvalitet da jeg vannet dem rikelig og faktisk mer enn anbefalt.

| Svar

Nyeste kommentarer

21.04 | 10:32

Hei! Programmet står på forsiden, om du scroller litt ned!

21.04 | 10:14

Hei, jeg gleder meg til sommer og rosetur, lurer på hvor kan man se program 2022? Vennlig hilsen Hua

07.06 | 12:44

Turen er dessverre avlyst i år. Vi satser på å gjennomføre den neste år.

07.06 | 09:33

Er det ledig plass på busstur til Vestfold?